About

Two Houses and a Courtyard - Axonometric View

Mostlikely Architecture was founded in 2012 by Mark Neuner. Over the years specific working methods and formats were established and continually improved. They serve as a rich background and vocabulary for our different projects between architectural landmarks and innovations in urban development.

Read More

Our working format of the “COMMON SPACE CITY MODEL” connects our broad experience and interests on the scale of the city. It serves as a tool to transform our cities into open and livable environments.

 

On the other side of the scale is our approach “CARE”. It sets out for highly handcrafted gems as the single-family house in Going or the interior of the jewellery shops.

 

In order to make the service of architects more affordable, we created our low cost strategy “DIY”. It is based on DIY manuals and the personal involvement of the clients. Our “DIY” method was used for the Indian restaurant “Nam Nam” or the ice cream parlours “Leones Gelato”.

 

In 2015 Andreas Lint and Mark Neuner started the “Sudden Workshop” format which circles about a mobile workshop and the participation of many local talents. Small and temporary prototypes of a shared city were built and operated.

 

Gym Herbertgarten

Competition, 3rd prize, in cooperation with DMTK

Location: Klagenfurt, Carinthia
Principal use: gym
Total floor area: 1080m2
Year: 2021

Design team mostlikely: Mark Neuner, Agnes Schulz-Bongert
Design team DMTK: Daniela Mehlich, Teresa Klestorfer

After the preliminary study for the competition suggested an elevated gym in the first floor with very uninviting parking lots under the building we wanted to find a solution that harmonises with its enivornment.
We decided to focus on the connection between the new gym and its surroundings: the gym in the ground floor opens onto the sports field, can be seen from the outside and communicates with the existing buildings.

Competition

Two houses and a Courtyard

Location: Klosterneuburg, Austria
Principal use: single family house
Total floor area: 410m2
Year: 2018-2020
Status: completed
Design team: Mark Neuner, Nikolaus Kastinger, Zarina Belousova
Carpenter: Tischlerei Prödl

On an elongated plot in Klosterneuburg, a town north of Vienna, an existing 1960’s house is renovated and turned into a small atelier and studio. Behind it, a proportionally scaled version of the old house was erected, creating a courtyard. A small bathing hut and a carport will be carefully integrated into the well vegetated garden, appearing more as sculptures rather than secondary facilities.

CareSingle Family Houses

House Going

Location: Going, Austria
Principal use: single family house
Total floor area: 360m2
Year: 2010-2012
Status: completed
Design team: Mark Neuner

The Barn – Staged Authenticity.

To build a single family house in the region of Kitzbühel the team of Mostlikely took a better part of the design process as a research quest on how to build in a contemporary way without neglecting the historic traditions. Questions with great significance in an area where tradition not only weighs heavily on old houses but hardly any new houses that are more daring are to be found at all. This coherent architectural landscape allows for a romantic identity as well as regional authenticity and serves as the layer stone of the tourism industry in this area. To respect and preserve the substance of the idyllic mountain village Going am Wilden Kaiser (the name of the mountain which literally translates to “Wild Emperor”) Mostlikely chose to stage the well-known and proven in a new way.

Unpretentious and natural as a barn should be a new typology of housing in the mountains was born!

CareSingle Family Houses

Housing Pragerstrasse

Location: Pragerstrasse, Vienna
Principal works: refurbishment, rooftop extension and garden loft
Principal use: mixed housing
Total floor area: 500m2
Year: 2018- ongoing
Status: phase 1 completed, phase 2 ongoing
Design team: Mark Neuner, Nikolaus Kastinger

In the district of Floridsdorf many construction activities are ongoing. In many cases, renovating the old houses and converting the attic into apartments is a costly affair: Developers are thus forced to make use of the utmost space possible and often see no other way than replacing the old building. So more and more of the historic character is lost for the sake of conventional buildings.

In the middle of this rapidly changing neighborhood stands a small house with a beautiful inner courtyard. The two-story building has been owned for generations by a family, who has decided to renovate and extend it step by step. With all the ambitions given, we developed a concept of ”slow architecture“ which seems to be the only suitable answer.

CareHousing

Rooftop Novaragasse

Location: Vienna, Austria
Principal use: housing
Total floor area: 500m2
Year: 2018-2020
Status: completed
Design team: Mark Neuner

The renovation of the house and rooftop extension started in 2013 and stopped some months later. The unfinished project was left to its own fate and in 2018 finally sold to a new owner. We overtook the project and soon got confronted with the hidden problem: Fire regulations ask for a second escape route, which normally is provided by a fire escape, which is mounted on the inner facade. As this conventional solution could worsen the outlook from some flats, it was denied by some owners. Hence, we were asked to develop a special solution: a foldable balcony which in case of fire can be unfolded. The balcony can be reached by the extendable ladder of the fire department.

The complex invention of this unfordable balcony helped to find a solution which was acceptable for all inhabitants. The project could be finished, which was still quite a tricky task, as part of the already executed work had to fixed again. It was quite a puzzle!

CareHousing

Jewelry Gallery Alja

Location: Kärnterstraße 8, 1010 Vienna, Austria
Principal use: goldsmith’s atelier
Total floor area: 180m2
Year: 2012
Status: completed
Design team: Mark Neuner, Maik Perfahl, Robert Schwarz

The aim was to develop a visual identity which proves to be timeless enough to outlast short-lived fashion trends. Inspired by Adolf Loos for whom it was all about the subtle treatment and correct application of materials, we searched for extraordinary Viennese hand-crafters and artisans. Most of them operated small workshops and were eager enough to cooperate on the development of small prototypes such as the concrete displays.

CulturalShop

Swinging Cobenzl

Competition 1st prize, in cooperation with Realarchitektur

Location: Cobenzl, Austria
Principal use: event location
Total floor area: 4200m2 indoor, 8600m2 outdoor
Year: 2018-2021
Status: under construction

Design team Mostlikely: Mark Neuner, Bernhard Stubenböck, Maik Perfahl, Wolfgang List, Nikolaus Kastinger, Christian Höhl

Design team Realarchitektur: Petra Petersson, Christopher Leitner, Bea Perez, Hennig Watkinson

Graphics: Mostlikely Architecture

The „Swinging Cobenzl“ – a festival palace, café, bar, multi-use room – is a Viennese landmark. The occasions: weddings, christenings, anniversaries, Christmas, team events … celebrate life!

The impression: graceful and glamorous; the offer: pleasure and conviviality; the requirement: community and common good. Structurally and atmospherically, three central elements make the place tangible: views, bridges and stages framed by nature. We create a special jewel-like building attached to the iconic past of the Cobenzl Bar.

CareCompetitionHospitality

Leopoldsquartier

Competition
Location: Leopoldsquartier, Austria
Principal use: mixed use
Total floor area: 40.000m2
Year: 2020
Design team: Mark Neuner, Sonia Blanco, Wolfgang List

Three functions – Three characters

For the conference hotel, the city apartments and the residential building, three structures are being created that clearly differ: the conference hotel as a monolith with a high point on the street side. The city apartments as connecting elements that extend from the existing office building into the rear park. The solitary residential buildings structure the open park landscape.

Community-building through programming

Living, working – traveling and living: digital innovations offer potential for the intelligent use of spatial resources as shared spaces and create value for everyone.

City Apartments

The flexible stable construction of the existing office building can be adapted to city apartments. This upgrade re-stages it as a special highlight: open roof landscapes with co-working areas, a neighborhood cafe with flexible programming and a sun terrace with a view of Vienna.

Smaller structures create not only manageable neighborhood houses but also the possibility of multi-sided exposure and alignment of the apartments. Two residential buildings are connected on the ground floor, creating space for public use.

Competition

Muse

Competition, 1st prize

Location: Vienna, Austria
Principal use: art gallery and restaurant
Total floor area: 150m2 indoor and 350m2 outdoor
Year: 2020
Status: ongoing

Design team: Mark Neuner, Zarina Belousova

MUSE – the augmented reality gallery in public space

MUSE wants to become the new hotspot in Vienna: gastronomy with an attached art gallery, that will be accessible for free 365 days a year. The completely new concept is going to be located downstream of the Salztorbrücke on the side of the second district (Dianabadufer).

The technology partner for the implementation of the augmented reality gallery is „Artivive“, a Viennese startup that is already known for augmented reality solutions in the art sector. The gallery is going to be opened from early in the morning until late in the evening. During the day MUSE focusses on breakfast and brunch followed by a smooth transition to a classic bar with a restaurant.

CompetitionCulturalFood designHospitality

Taste

Competition, 1st prize

Location: Donaukanal, Vienna
Principal works: prefabricated, modular container units
Principal use: hospitality, pop-up spaces, leisure area
Total floor area: 250m2 indoor, 1200m2 outdoor
Year: 2018- 2021
Status: under construction
Design team: Mark Neuner, Christian Höhl, Bernhard Stubenböck

The Danube Canal, crossing Vienna’s city centre, has grown to one of the most popular urban recreational areas over the years: In the 19th century used for river bathing, it is nowadays a bustling place where people come to meet, sport, celebrate, play music, eat or relax. Like in many other cities, the waterfront has thus become a highly sought after space and more and more commercial businesses engage in renting the once public areas along the canal.

CompetitionFood designHospitality

Copa Beach Pavilion

Location: Copa Beach, 1220 Vienna
Principal use: bike rental shop
Total floor area: 100m2
Year: 2019
Status: under construction
Design team: Mark Neuner, Maik Perfahl, Marlene Lötsch, Karl Kühn

Copa Beach Pavilion – a landmark for Vienna’s  Donauinsel

Facing the Donauinsel – Vienna’s popular recreational area on a 21km long artificial island built in the 1970’s –  a newly created leisure area called Copa Beach is taking shape. Part of this will be a small, modular pavilion for a bike rental shop. Wooden lamellas are shading the interior from harsh sunlight, but can be slided sideways on gloomier days to let light and air in. Boxes attached to the facade provide informal seating for people to rest, contemplate or enjoy the view over the river.

HospitalityShop

Leones Gelato Lange Gasse

Location: Lange Gasse 78, Vienna
Principal use: ice cream parlour
Total floor area: 50m2
Year: 2015
Status: completed
Design team: Mark Neuner, Maik Perfahl

At Leones Gelato in Lange Gasse the main focus was put on the concrete counter: A light-grey, monolithic block, carefully cast with several different techniques by the sculptor Stefan Buxbaum, which makes for a real eye-catcher. Contrasting to this are the light, delicate lamps: Their design seizes on the so called Pozzetti – Characteristically curved silver shiny lids, keeping the daily locally produced ice cream fresh and flavourful.

CareFood designHospitality

Leones Gelato Nordbahnhof

Location: Bruno-Marek-Allee, 1020 Vienna
Principal use: ice cream parlour
Total floor area: 90m2
Year: 2019 – ongoing
Status: design phase
Design team: Mark Neuner, Christian Höhl, Marlene Lötsch

The minimalistic interior design concept of the fourth Leones Gelato parlour is defined by clean lines and reduced material choices: Wood, concrete, metal. Table, bench and counter appear as one continuous piece, altering in direction, height and width while winding through the room. In line with the formal identity of previous stores, a long, straight counter, covered by vertical wooden lamellae will be the central part of the sculpture.

CareFood designHospitality

Above

Location: Wien Museum
Principal use: exhibition
Year: 2016
Status: competition
Design team: Mark Neuner, Nikolaus Kastinger, Christian Höhl

Exhibition concept: The exhibition as a path and place
“A text collage” of Josef Frank’s “Das Haus als Weg und Platz”:

The modern exhibition originates from the Bohèmeatelier in the mansard roof.

The whole fight for the modern exhibition basically aims for freeing people from their bourgeois prejudices and giving them the opportunity to live the bohemian way. The beautifully and neatly furnished exhibition in an old or new harmony is intended to become a nightmare vision of old times. A well-organized exhibition is planned like a city with streets and paths, that automatically lead to places that are cut off from traffic so that one can rest on them.

It is very important that this path is mapped without any striking devices, without any decorative instruments, so that the visitor does not think that he is being led. A well-designed exhibition is like those old beautiful cities where even strangers immediately know their way and, without asking, find the town hall and the marketplace.

Competition

40 Bloxx

Location: Vienna, Austria
Principal use: pop-up shopping mall
Year: 2013
Design team: Mark Neuner, Maik Perfahl, Kurt Mühlbauer, Robert Schwarz

40BLOXX – Pop-Up-Shopping-Mall

The utopia of mobile, transformable spaces, the vision of challenging our static cities and the ways of using it, has already had a long tradition: Design groups like archizoom, superstudio or archigramm have added radical aesthetics to the theoretical discourse, yet only few of these visions have ever been realized. However, the desire for a flexible and mobile architecture remains and will always be of interest for architects and visionaries.
Free of all prevailing concerns – open for the new potentials and benefits of a more flexible city  – we too would like to challenge ourselves to find an answer to how the utopia could eventually become reality.

CulturalShop

Wien Museum

Location: Vienna, Austria
Principal use: exhibition
Total floor area: 350 m2
Year: 2015
Status: completed
Design team: Mark Neuner, Caterina Krüger (graphics)

The “Wien Museum” is situated in a building designed by Oswalt Haerdtl. For many decades it was the only new built museum in Vienna and it is one of the few existing architectural examples of the 50’s. For the extension of the existing building an international, two staged competition was organized. 274 projects were handed in, and as the competition attracted quite a lot of public interest, the museum decided to exhibit all of the projects.

Cultural

Edition k

Location: Seilergasse, 1010 Vienna, Austria
Principal use: fashion shop
Year: 2009
Status: completed
Design team: Mark Neuner, Maik Perfahl, Wolfgang List

EDITION-K – design for a contemporary fashion shop

The idea for the interior design of EDITION-K was to create different atmospheres on the two levels—upstairs a luxury boutique and downstairs a loft style showroom with the staircase serving as a connecting link between the two spaces.

Shop

Brewery Company

Location: Vienna, Austria
Principal use: brewery
Year: 2018
Status: study
Design team: Mark Neuner, Christian Höhl, Zarina Belousova

Study for a Brewery

For a Vienna-based brewery we developed a concept for a brewery in a former indoor tennis center. Crucial for the design was the combination of the new usage of the tennis center as a brewery with its surroundings. Unfortunately there were problems with the official zoning of the former tennis center so we couldn’t bring our design to life.

CareFood designHospitalityShop

Oberndorf

Competition, 2nd prize

Location: Oberndorf, Tyrol, Austria
Principal use: Elderly People’s Home
Year: 2011
Design team: Mark Neuner, Maik Perfahl, Wolfgang List in cooperation with X42

 

In the last decades the concept of smaller housing groups became widely recognized for elderly people homes. We picked up this tendency and to pushed it to its extreme. The elderly peoples home was splitted into small units of ten residents connected by an interior walkway.

CareCompetitionHousing

Möbeldepot

Location: 1060 Vienna, Austria
Principal use: shop
Year: 2011
Status: completed
Design team: Mark Neuner, Maik Perfahl, Wolfgang List

The shop is located at the border between the 5th and 6th districts, next to the largest, most popular market in Vienna. The wish of the client was to change a small shop, based in an historical building by Otto Wagner, into a boutique for Asian furniture and sculpture.

Shop

Nam Nam

Location: 1060 Vienna, Austria
Principal use: restaurant
Year: 2010
Status: completed
Design team: Mark Neuner, Kurt Mühlbauer, Wolfgang List, Esther Straganz

The goal was to transform a run-down Viennese restaurant into a modern Indian restaurant. Our dreams and aims were big. However, we had so little budget, that we couldn’t realise them in a conventional manner. So we focused on recycled materials and included the muscle power of the new owner and his team. With the help of our DIY manuals and our instructions, the team could build all the furnitures by themselves.

By making a virtue of necessity we appropriated the concept of urban mining and circular economy.

Food designHospitality
CareCompetitionCulturalFood designHospitalityHousingShopSingle Family Houses