Architecture

Weitsicht Cobenzl

Competition 1st prize, in cooperation with Realarchitektur

Location: Cobenzl, Austria
Principal use: event location
Total floor area: 4200m2 indoor, 8600m2 outdoor
Year: 2018-2022
Status: completed

Design team Mostlikely Architecture: Mark Neuner, Bernhard Stubenböck, Maik Perfahl, Wolfgang List, Nikolaus Kastinger, Christian Höhl

Design team Realarchitektur: Petra Petersson, Christopher Leitner, Bea Perez, Hennig Watkinson

Fotos&Grafics: Mostlikely Architecture and Studio Mato

The „Weitsicht Cobenzl“ – a festive venue, café, bar, multi-use room – is a Viennese landmark. The occasions: weddings, christenings, anniversaries, Christmas, team events … celebrate life!

The impression: graceful and glamorous; the offer: pleasure and conviviality; the requirement: community and common good. Structurally and atmospherically, three central elements make the place tangible: views, bridges and stages framed by nature. We create a special jewel-like building attached to the iconic past of the Cobenzl Bar.

©Mato Johannik_ aerial view of Cobenzl

 

The design of „Weitsicht Cobenzl“ is characterized by curved roofs, delicate pavilions and the staging of the view over Vienna.

 

 

site plan of Cobenzl

 

Functionally, there are three zones, from publicly accessible to more private. The public spaces comprise the café  and the small rooftop bar which forms a smaller, independent satellites, which can switch between private and public. The private zones are the exclusive ballrooms.

 

 

the different zones

 

 

view on the the Rondelle Café with the public viewpoint on the roof

 

Rondelle Café – Adaptation & Reorientation
We took the characteristic curve of the café and developed this gesture further.

 

connection diagram of the halls and rooms

 

For the events at the Cobenzl, we created three halls. Each hall conveys an independent character through its free-standing structure. Each spacious terrace is assigned to one of the three event halls.

 

view from the main terrace

 

The new entrance draws visitors up to the central square: the common, multifunctional center, or as we call it: the Agora. Further back in the garden spaces, workshops are provided for all kinds of work – from digital to manual.

 

 

 

section

 

 

section

 

 

model exhibited at the Vienna Biennale for change 2019 © Robert Anagnostopulous / KOEN